неділя, 29 січня 2017 р.


Фестиваль української кухні «Варенички мої»

У ніч з 13 на 14 січня українці святкують незвичайне свято, яке виникло в результаті зміни літочислення – старий Новий рік. Здавна молодь ходить щедрувати, перевдягаючись у Козу, Василя та Маланку, діда та бабу. На Маланку дівчата ворожать, а на Василя зранку хлопці засівають.
Традиційно на Маланку (13 січня) господині готують вже не голодну, а багату кутю, основою якої є ячмінь, жито чи пшениця, до яких додається узвар, мак, горіхи. Обов’язковими частуваннями на столі в цей день були: страви зі свинини, млинці, різні ковбаси, пироги, вареники, бо вони символізують достаток. Вареники є українською традиційною стравою, яка складається з мінімум п’яти компонентів, що творять не лише їжу, а й символ з древніми віруваннями та знаннями.
В рамках національно-патріотичного виховання 12 січня у Новосанжарському НВК відбувся фестиваль української кухні «Варенички мої», де діти переодягнувшись у вишиванки в колі своїх однокласників, батьків і класного керівника смакували своїми шедеврами. Не зважаючи на погодні умови, у класних кімнатах вирувала дуже доброзичлива і тепла атмосфера, яку доповнювали ігри, щедрівки та щирі побажання одне одному. У 5-А класі смачні вареники прибули із самої Судівки. Їх тут можна було зустріти з різною начинкою (традиційною начинкою для українців були вареники з вишнею та сиром, а з XVIII ст. ще й з картоплею), різні за розміром та по різному представлені. Найкреативнішими стали учні 10-Б класу, які презентували свої смаколики на вишитих рушниках, у вишиванках, з цілою макітрою вареників та із зіркою.
Найпоширеніша традиція в Україні в ніч на старий Новий рік ліпити і варити вареники, частина яких з сюрпризами, тому і в нас не обійшлося без них. У кожній місцевості (навіть у кожній родині) значення сюрпризів можуть відрізнятися, але сама традиція дуже тепла і дружня – дозволяє зібратися і поспілкуватися всій родині. На цьому фестивалі діти привітали один одного з Щедрим вечором і отримали теплі слова вітання від організатора свята, завуча з виховної роботи Тетяни Миколаївни Селюк. Такого плану захід проводився вперше, але дітям швидко припав до душі.
Як бачимо, патріотизм у дітей можна виховувати і через традиції, обряди, звичаї українського народу. Ці кулінарні таємниці передаються від покоління до покоління, з роду в рід. Це є тією ниткою, яка єднає нас з нашим минулим і сьогоденням.
Адміністрація НВК дуже вдячна учням 5-А, 5-В, 6-Б, 6-В, 7-А, 7-Б, 7-В, 9-В, 10-А, 10-Б класів за активну участь, класним керівникам – за допомогу в організації фестивалю, батькам, які підтримали своїх дітей.
Тож, хочеться побажати щастя, здоров’я і здійснення всіх ваших мрій та сподівань у Новому році! 


Немає коментарів:

Дописати коментар