Фестиваль української кухні «Варенички мої»
У ніч з 13 на 14 січня українці святкують незвичайне свято, яке
виникло в результаті зміни літочислення – старий Новий рік. Здавна
молодь ходить щедрувати, перевдягаючись у Козу, Василя та Маланку, діда
та бабу. На Маланку дівчата ворожать, а на Василя зранку хлопці
засівають.
Традиційно на Маланку (13 січня) господині готують вже
не голодну, а багату кутю, основою якої є ячмінь, жито чи пшениця, до
яких додається узвар, мак, горіхи. Обов’язковими частуваннями на столі в
цей день були: страви зі свинини, млинці, різні ковбаси, пироги,
вареники, бо вони символізують достаток. Вареники є українською
традиційною стравою, яка складається з мінімум п’яти компонентів, що
творять не лише їжу, а й символ з древніми віруваннями та знаннями.
В
рамках національно-патріотичного виховання 12 січня у Новосанжарському
НВК відбувся фестиваль української кухні «Варенички мої», де діти
переодягнувшись у вишиванки в колі своїх однокласників, батьків і
класного керівника смакували своїми шедеврами. Не зважаючи на погодні
умови, у класних кімнатах вирувала дуже доброзичлива і тепла атмосфера,
яку доповнювали ігри, щедрівки та щирі побажання одне одному. У 5-А
класі смачні вареники прибули із самої Судівки. Їх тут можна було
зустріти з різною начинкою (традиційною начинкою для українців були
вареники з вишнею та сиром, а з XVIII ст. ще й з картоплею), різні за
розміром та по різному представлені. Найкреативнішими стали учні 10-Б
класу, які презентували свої смаколики на вишитих рушниках, у
вишиванках, з цілою макітрою вареників та із зіркою.
Найпоширеніша
традиція в Україні в ніч на старий Новий рік ліпити і варити вареники,
частина яких з сюрпризами, тому і в нас не обійшлося без них. У кожній
місцевості (навіть у кожній родині) значення сюрпризів можуть
відрізнятися, але сама традиція дуже тепла і дружня – дозволяє зібратися
і поспілкуватися всій родині. На цьому фестивалі діти привітали один
одного з Щедрим вечором і отримали теплі слова вітання від організатора
свята, завуча з виховної роботи Тетяни Миколаївни Селюк. Такого плану
захід проводився вперше, але дітям швидко припав до душі.
Як
бачимо, патріотизм у дітей можна виховувати і через традиції, обряди,
звичаї українського народу. Ці кулінарні таємниці передаються від
покоління до покоління, з роду в рід. Це є тією ниткою, яка єднає нас з
нашим минулим і сьогоденням.
Адміністрація НВК дуже вдячна учням
5-А, 5-В, 6-Б, 6-В, 7-А, 7-Б, 7-В, 9-В, 10-А, 10-Б класів за активну
участь, класним керівникам – за допомогу в організації фестивалю,
батькам, які підтримали своїх дітей.
Тож, хочеться побажати щастя, здоров’я і здійснення всіх ваших мрій та сподівань у Новому році!
Немає коментарів:
Дописати коментар